Sery żółte

Sery żółte są pełnowartościowymi produktami spożywczymi, zawierającymi białko, tłuszcz mlekowy pochodzący z mleka koziego i owczego oraz sporo minerałów i witamin, które mają działanie prozdrowotne. Regularne spożywanie żółtych serów dojrzewających wpływa pozytywnie na układ trawienny, a także podnosi odporność organizmu. Zajmujemy się wytwórstwem oraz sprzedażą wysokiej jakości serów żółtych dojrzewających. W naszej ofercie znajdziesz takie produkty jak: gouda kozia, owcza, ser łąkowy owczy i nasz certyfikowany Rudy Kozak.

Sery żółte kozie i owcze

Niewątpliwie dobry surowiec ma ogromny wpływ na smak i zapach sera żółtego, dlatego wszystkie sery produkujemy ze składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł od lokalnych hodowców. Korzystamy również z mleka własnej produkcji.

Ser żółty dojrzewający – proces powstawania

Sery dojrzewają w procesie leżakowania od kilku do nawet kilkunastu miesięcy. Podczas dojrzewania dochodzi do rozpadu komórek bakterii kwasu mlekowego i uwolnienia określonych enzymów, które zapoczątkowują różne przemiany biochemiczne. Przemiany te rozkładają białka i tłuszcze na prostsze związki. Dzięki temu sery dużo łatwiej są trawione przez układ trawienny.

Dostępne w naszej ofercie sery żółte świetnie sprawdzą się na kanapki czy do sałatek.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4