Sery kozie
Sery z mleka koziego
Mleko kozie zawiera dużo więcej białek serwatkowych niż mleko krowie. W pierwszym produkcie jest ich aż 40%, natomiast w drugim jedynie 20%. Warto również zaznaczyć, że białka te są dużo mniej alergizujące niż białka kazeinowe, w które bogate jest tradycyjne, krowie mleko. Białka serwatkowe są także znacznie lepiej trawione przez ludzki organizm, stąd wiele osób chętniej spożywa kozie wyroby mleczne, w tym regionalne sery kozie. Produkty te charakteryzują się zupełnie innym, nieco intensywniejszym aromatem, sięgają po nie często miłośnicy długodojrzewających i smacznych serów. Można je spożywać jako przysmak do wina, na kanapkach lub też w sałatce. Nie da się ukryć, że ser kozi sprawdza się także do dań mięsnych.
Ser kozi dojrzewający – proces wytwórstwa
Sery z mleka koziego zawierają sporo witamin, np. D3, niacynę oraz biotynę, a także minerały, np. magnez, wapń, żelazo oraz fosfor. Dzięki temu, że są produkowane z mleka koziego, mają dużo niższe właściwości alergizujące, mogą je próbować spożywać osoby uczulone między innymi na laktozę.
Ser kozi dojrzewający produkowany jest zwykle z mleka niepasteryzowanego. Do wytwórstwa używamy produktów pochodzących z naszego gospodarstwa, jak i od okolicznych, mniejszych i sprawdzonych hodowców. Stawiamy wyłącznie na świeże wyroby, dzięki temu nasi klienci mogą mieć pewność, że nabywają produkt wyłącznie wysokojakościowy. Co istotne, wyprodukowany przez nas ser z koziego mleka zachowuje swoje niepowtarzalne walory smakowe i zapach.
Jakie sery kozie produkujemy?
Zajmujemy się produkcją przede wszystkim dwóch rodzajów serów kozich: tradycyjnej, Koziej Goudy i Rudego Kozaka o ciekawej, pomarańczowej barwie i intensywnym smaku. Co więcej, u nas nabędziesz również nabiał kozi, między innymi pyszny, puszysty, idealny do smarowania pieczywa.
Zachęcamy serdecznie do skorzystania z naszej oferty. W przypadku pytań dotyczących np. produkcji sera koziego długodojrzewającego, zapraszamy do kontaktu z nami.