Sery rzemieślnicze (zagrodowe, farmerskie)

Zamówienia lokalne z naszej serowarni realizowane są wysyłkowo. Abyśmy dostarczyli Państwu nasze sery rzemieślnicze wystarczy do czwartku do godz. 12:00 złożyć zamówienie pod numerem 516 174 160.

Dostawa

Bielawa, Oleśnica, Wrocław i cały region woj. dolnośląskiego

Telefon

516 174 160

Email

sernicadol@gmail.com

Wyrób regionalnych serów zagrodowych

Sery rzemieślnicze wytwarzane w Polsce również zwane serami zagrodowymi lub farmerskimi są produktami o bardzo wysokiej jakości pochodzącymi od zwierząt, których hodowla spełnia najwyższe wymogi etyczne i żywieniowe. Udój kóz i owiec spełnia wszystkie możliwe normy higieny, która odgrywa tu najwyższą rolę.

Czy ser rzemieślniczy można zrobić w warunkach domowych?

Ser rzemieślniczy to również ser wytwarzany domowymi sposobami. Za pomocą formy serowarskiej, której używamy do odcedzenia serwatki, formujemy ser nadając mu porządany kształt. Musimy również zwracać uwagę na odpowiednią temperaturę przy wyrabianiu serów z mleka koziego i owczego, dlatego przydatny tu będzie odpowiedni termometr. Następny niezbędny element to duże naczynie, gdyż do produkcji sera będzie potrzebna spora ilość mleka. Tutaj zastosujemy mleka surowe prosto od kozy lub owcy. Można również zastosować mleko sklepowe, świeże nie UHT. Stosując podpuszczkę lub odpowiedni starter bakteryjny zapewnimy naturalne enzymy, które wspomogą proces ścinania białka.

Zanim jednak przystąpimy do wyrobu sera rzemieślniczego domową metodą, warto będzie zasięgnąć porady fachowca. W przeciwnym razie możemy zmarnować cenne składniki psując cały wyrób, który nie bedzie się nadawał do spożycia.

Formularz

Godziny otwarcia sklepu farmerskiego:

 

Piątek: 16:00-19:00

Sobota: 12:00-18:00