SERY 100% OWCZE I KOZIE
Szanowni Państwo,
Zapraszamy do składania zamówień na nasze produkty. Zamówienia zbieramy do środy do godziny 12, a dowozimy w czwartek.
Poniżej zamieszczamy ofertę produktów, jakie możecie u nas nabyć.
Sery kozie:
Gouda kozia i gouda kozia z czarnuszką 120zł do 150zł/kg w zależności od stopnia dojrzewania.
Gouda kozia do 3 miesięcy dojrzewania 120zł/kg
Gouda kozia od 4 do 6 miesięcy dojrzewania 140 zł/kg( proszę pytać o dostępność)
Gouda kozia 7-9 miesięcy dojrzewania 150zł/kg( proszę pytać o dostępnożć)
Rudy kozak ser powstający według własnej receptury od 140zł/kg do 180 zł w zależności od stopnia dojrzewania
Rudy kozak do 3 miesięcy dojrzewania 140zł/kg (proszę pytać o dostępność)
Rudy kozak 4 do 6 miesięcy dojrzewania 160 zł/kg (proszę pytać o dostępność)
Rudy kozak 6 do 9 miesięcy dojrzewania 180zł/kg ( proszę pytać o dostępność)
Sery owcze:
Gouda owcza zdobywca pierwszego miejsca i Grand Prix w 2020 roku na ogólnopolskim festiwalu serowarskim 160zł/kg-200 zł/kg w zależności od stopnia dojrzewania
Gouda owcza do 4 miesięcy dojrzewania 160zł/kg
Gouda owcza 5-7 miesięcy 180zł/kg ( proszę pytać o dostępność)
Gouda owcza 7 do 11 miesięcy dojrzewania 200 zł/kg ( proszę pytać o dostępność)
Solankowy owczy w typie fety dojrzewany 2-3 miesięcy w solance 120zł/kg
Grillowy w typie halloumi 120zł/kg zdobywca pierwszego miejsca w 2019 roku
Zwędzony owczy
świeży ser wędzony naturalnym czereśniowym drewnem 120zł/kg
Łąkowy owczy nasz dwukrotny medalista, zdobywca pierwszego miejsca w 2021 i 2022 roku na ogólnopolskim festiwalu serowarskim 180zł-270zł/kg w zależności od stopnia dojrzewania.
Łąkowy owczy do 4 miesięcy 180zł/kg
Łąkowy owczy 5-7 miesięcy dojrzewania 220zł/kg (proszę pytać o dostępność)
Łąkowy owczy roczny 270zł/kg (proszę pytać o dostępność)
Twaróg owczy 90zł/kg
Jogurt owczy 10zł/200ml
Zdobywca pierwszej nagrody na festiwalu serowarskim w 2019 roku, idealnie kremowy, o gęstej konsystencji.
Idealny w naturalnej odsłonie, z owocami oraz jako baza do sosu czosnkowego.
Twaróg owczy 90 zł/kg
Sery twarde wykrajamy od 20 dag (plus minus, są to sery w dużych kręgach i nie zawsze uda się wykroić równo 20 dag, natomiast każdy kawałek sera jest ważony i na podstawie wagi wyceniany).
Wszystkie produkty są wyrabiane z jednego rodzaju mleka i nie ma w nich domieszek innych mlek.
Na terenie Wrocławia dowozimy od 100 zł do domów/pracy.
Nabiał kozi:
Gouda kozia (czysta lub z dodatkiem czarnuszki) – wyjątkowy aromat bierze się z najlepszego surowca i długiego dojrzewania.
Rudy Kozak – ser kozi długo dojrzewający, prowadzony na „maź”, czyli nacierany roztworem bakterii, które nadają pomarańczową barwę, zdecydowany smak i aromat.
Nabiał owczy:
Jogurt owczy – najlepszy z jogurtów, gęsty, śmietankowy w smaku, idealne do podania z owocami, jak i do zagęszczenia zup, czy sosów. Dwukrotny zdobywca pierwszego miejsca na święcie sera w kategorii świeże produkty z mleka.
Twaróg owczy – pyszny, smarowny w konsystencji, odpowiednik koziego twarogu w sezonie.
Gouda owcza – mocno dojrzały ser, o głębokim, lekko słodkawym smaku, zjednujący sobie wielu amatorów. Zdobywca pierwszego miejsca na Wielkim SERwowaniu we Wrocławiu oraz zdobywca GRAND PRIX 2020 (uznany za najlepszy ser dojrzewający na festiwalu Wielkie SERwowanie – coroczne wielkie święto sera).
Owczy Łąkowy – ser owczy prowadzony na „maź” mający bardzo charakterystyczny aromat spowodowany pracą odpowiednich bakterii.
Grillowy owczy – ser z masy parzonej, który pełnię smaku otwiera po podaniu go na ciepło, podsmażaniu, zapieczeniu, grillowani. Dwukrotnie nagrodzony pierwszym miejscem w 2019 r.
Zwędzony owczy – ser owczy z masy parzonej, wędzony zrębkami drzew owocowych (jabłoń i śliwa).
Ser owczy solankowy w typie fety – ser nasz dojrzewa 3 miesiące w solance, idealny jako dodatek do sałatek.
Sery dojrzewające
Ogromną zaletą naszych serów jest możliwość spożywania ich zarówno ze względów walorów smakowych oraz jest to alternatywa dla osób uczulonych na białka mleka krowiego. To właśnie brak kazeiny w przypadku mleka koziego pozwala spożywać nasze wyroby konsumentom, którzy posiadają alergię na produkty krowie. Ważnym aspektem jest też kwestia zawartości laktozy w serach, prawidłowo wykonane sery i dojrzewające minimum 6 tygodni nie zawierają w sobie cukru mlecznego, gdyż został on przefermentowany do kwasu mlekowego. Dzięki temu sery dojrzewające mogą być spożywane przez osoby posiadające nietolerancję laktozy.
Dlaczego warto jeść sery dojrzewające?
Dojrzewanie sera jest procesem przebiegają bardzo powoli, im dłużej trwa tym więcej korzyści dla naszego organizmu W serach dojrzewających 3 miesiące następuje rozpad komórek bakterii kwasu mlekowego, a uwalniające się enzymy zapoczątkowują szereg przemian biochemicznych, dzięki którym białka i tłuszcze są rozkładane na prostsze związki. Innymi słowy im ser dłużej dojrzewa tym łatwiej nasze organizmy w konsekwencji go trawią, a także więcej z niego przyswajamy.
Wszystkie sery wyrabiamy z pełnotłustego mleka, co jest warunkiem wyrafinowanego smaku. Nie należy się jednak bać tego tłuszczu, w mleku zwierząt, które się wypasają występuje większa zawartość kwasów omega 3 w tym kwasu linolenowego, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zapobiegają nowotworom i poprawiają pamięć. Według badań stosunek między zawartością kwasów omega 3 między mlekiem od zwierząt wypasanych i niewypasanych ma się jak 3-5 do 1. W mleku łąkowym występuje 3-5 razy więcej kwasów nienasyconych, które wpływają w bardzo korzystny sposób na nasze organizmy, między innymi zapobiegają miażdżycy, czy demencji.