Produkty

W naszej ofercie znajdziesz wysokojakościowe sery i inne produkty wykonane na bazie mleka koziego oraz owczego. Sprzedajemy przede wszystkim dojrzewające sery, np. solankowy, zwędzony, grillowy, łąkowy, ale również, między innymi jogurty oraz twaróg. Do produkcji wyrobów używamy mleka pochodzącego z naszego gospodarstwa, jak i z zaprzyjaźnionych, lokalnych i sprawdzonych gospodarstw.

Gouda owcza

Gouda owcza

Ser dojrzewający owczy

Ser gouda owcza jest najczęściej wybierany z naszych produktów. Powodem jest jego uniwersalność. Doskonale będzie pasował na śniadanie w gronie rodzinnym, ale również świetnie zaprezentuje się na desce serów w towarzystwie wina półwytrawnego i winogron. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu świetnie się topi, co daje nam szeroki wachlarz zastosowań w daniach na ciepło.

Ser gouda owcza dostępny jest w różnych stadiach dojrzewania od 2 do 10 miesięcy. Młodszy będzie łagodniejszy w smaku, im dłużej dojrzewany tym głębszy, pikantniejszy jego smak.

Nasza gouda owcza w 2020 roku została laureatem na festiwalu Wielkie SERwowanie na wrocławskich partynicach, zdobyła I miejsce i Grand Prix, czyli uznana została za najlepszy ser roku 2020. Musimy zaznaczyć, że konkurencja nie była mała, a każdy z kilkudziesięciu serowarów oddawał swoje dwa najlepsze produkty do oceny.

czytaj dalej
Rudy Kozak

Rudy Kozak

Ser kozi dojrzewający

Rudy Kozak to ser kozi dojrzewający o bardzo głębokim smaku, powstałym w wyniku 4-6 miesięcy leżakowania w dojrzewalni bielawskiej. Podczas tego okresu struktura sera się zmienia, smak i aromat staje się intensywny, dzięki czemu długo rozpieszcza nasze podniebienia.

Każdy krążek sera nacierany jest co kilka dni specjalnym roztworem bakterii przez cały okres dojrzewania, w wyniku czego powstaje pomarańczowa skórka, która jest jadalna, a dodatkowo łatwiej się trawi przez rozkład białka na prostsze związki.

czytaj dalej
Gouda kozia

Gouda kozia

Ser kozi dojrzewający

Gouda kozia to odpowiednik owczej wersji o bardzo delikatnej, kremowej konsystencji, bogatym, wyraźnym smaku i bardzo elastycznej strukturze, wpadającej w tzw. płynącą. Gouda kozia idealnie sprawdzi się do deski serów, gdzie zajmie godne miejsce obok innych naszych serów. Dobrze nada się jako baza do sosu ze względu na swoją topliwość.

Można u nas zakupić czystą goudę kozią w różnym stopniu dojrzewania i z dodatkiem czarnuszki. Im dłużej dojrzewana tym głębszy bardziej wyrazisty będzie jej smak.

czytaj dalej
Ser zwędzony owczy

Ser zwędzony owczy

Ser zwędzony z mleka owczego

Ser zwędzony owczy jest wyrabiany cały rok. Jego śmietankowy aromat doskonale współgra z delikatnymi, lecz zdecydowanymi nutami naturalnego wędzenia. Do procesu odymiania sera używamy drewna czereśniowego, które nadaje lekko słodkawy posmak. Ser zwędzony owczy dobrze się sprawdza w użytku codziennym, ale także jako przekąska na wieczór w dobrym towarzystwie.

czytaj dalej
Ser solankowy owczy

Ser solankowy owczy

Ser owczy dojrzewający “Solanek” typu feta

Ser solankowy owczy “Solanek” to ser w typie greckiej fety, dojrzewający ok. 3 miesięcy. Jest kruchy i ostry, dzięki czemu będzie smacznym dodatkiem do sałatek, których nie trzeba później solić. Intrygującym sposobem podania sera solankowego typu feta może być także przyrządzenie tzw. carpaccio z buraka, które delikatnie oprószone tym serem i orzechami zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

czytaj dalej
Twaróg owczy

Twaróg owczy

Ser biały owczy

Lekka konsystencja twarożku i jego delikatny aromat spowodowany jest użyciem wyselekcjonowanych szczepów bakterii oraz wysoką zawartością tłuszczu, które ze sobą współgrają tworząc bukiet doznań.

Zaletą sera białego owczego jest jego uniwersalność. Twaróg owczy jest świetny na śniadanie w postaci naturalnej oraz z różnymi dodatkami (zioła, miód, owoce), na słono lub słodko. Świetnie sprawdzi się w pierogach oraz sernikach.

Na naszym twarogu Hotel Irena Eris w Polanicy przygotowuje dla swoich gości właśnie pierogi i serniki.

czytaj dalej
Ser grillowy owczy

Ser grillowy owczy

Ser owczy w typie halloumi

Ser grillowy owczy to ser w typie cypryjskiego halloumi. Dzięki charakterystycznemu procesowi warzenia idealnie się zapieka, ale nie topi, co nadaje mu wiele zastosowań kulinarnych; jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do sałatek. Ser grillowy owczy idealnie będzie się komponował z konfiturą z owoców leśnych, a także z sosem czosnkowym na bazie naszego jogurtu owczego.

Nasz ser grillowy owczy jest laureatem konkursu serowarskiego, zdobył serca i podniebienia szanownego Jury oraz I miejsce.

czytaj dalej
Jogurt owczy

Jogurt owczy

Jogurt z mleka owczego

Jogurt owczy to kolejny wyrób o szerokim spektrum zastosowań. Jego charakterystyczna, bardzo gęsta konsystencja pozwala wykorzystać go do zagęszczania sosów, bądź do uzyskiwania odpowiedniej struktury w deserach. Uwadze naszej nie powinno jednak umknąć, iż jest to produkt bardzo gęsty (również żywieniowo), co oznacza, że już jeden słoiczek jogurtu owczego z ogromnym powodzeniem zastąpi nam śniadanie.

Nasz jogurt owczy to dwukrotny zdobywca I miejsca na festiwalu serowarskim w Lidzbarku Warmińskim.

czytaj dalej
Ser łąkowy owczy

Ser łąkowy owczy

Ser dojrzewający owczy

Ser łąkowy owczy to żółty ser dojrzewający o złożonym aromacie, na który składa się wiele czynników, przede wszystkim długie dojrzewanie minimum 6 miesięcy, podczas których jest w odpowiedni sposób pielęgnowany. Smak ten początkowo łagodny, maślany w miarę degustacji przenika się z aromatami ziół z łąk, na których wypasają się owieczki, stąd właśnie pochodzi nazwa sera.

We wrześniu 2021 r. podczas festiwalu Wielkie SER-wowanie ser łąkowy owczy uzyskał najlepszy wynik według Jury konkursu i tym samym został uznany za najlepszy ser spośród kilkudziesięciu serowarni z całej Polski.

czytaj dalej

Naturalne wyroby z mleka koziego i owczego

Wyroby te są świetną alternatywą dla tradycyjnych, krowich produktów mlecznych. Mleko kozie, jak i owcze jest nieco mniej uczulające niż zwykłe, krowie. Ponadto, dostępne w naszej ofercie sery dojrzewają minimum 6 tygodni, dzięki czemu nie zawierają cukru mlecznego, dlatego mogą je spożywać osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy. Im dłużej ser dojrzewa, tym lepiej organizm go trawi i więcej związków z niego przyswaja.

Produkty te świetnie sprawdzą się zarówno na kanapki, do sałatek, jak i do wypieków. Zapraszamy serdecznie do skorzystania z naszej oferty. Zamówione sery pakujemy próżniowo. Zamówienia wysyłamy tego samego lub następnego dnia.

Dlaczego warto sięgnąć po produkty owcze i kozie?

Produkty wytwarzane na bazie mleka owczego oraz koziego, np. sery, zawierają sporo witamin i minerałów, dzięki czemu w sposób naturalny wzmacniają odporność. Można znaleźć w nich np. fosfor, potas, magnez, wapń, kwas foliowy, cynk, witaminy z grupy A i B. Co więcej, produkty te zawierają także aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować, a są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Co ciekawe, mleko kozie zawiera w sobie sporo kazeiny. Substancja ta jest składnikiem wielu odżywek dla sportowców, można ją zatem suplementować, spożywając bezpośrednio produkty kozie. Znajdziemy w nim również taurynę, która przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku. Mleko owcze zawiera natomiast sporo leucyny, lizyny i waliny.

Ponadto, sery oraz inne produkty owcze dostarczają sporo zdrowych, nienasyconych tłuszczów, np. sprzężonego kwasu linolowego, który świetnie wzmacnia system odpornościowy, ogranicza stany zapalne, a nawet działa przeciwnowotworowo.

Zamawiając produkty owcze i kozie z naszej oferty, możesz mieć pewność, że sięgasz po wyroby sprawdzone i w pełni naturalne!

Sery dojrzewające z mleka koziego i owczego

SERY 100% OWCZE I KOZIE

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do składania zamówień na nasze produkty. Zamówienia zbieramy do środy do godziny 12, a dowozimy w czwartek.

Poniżej zamieszczamy ofertę produktów, jakie możecie u nas nabyć.

Sery kozie:

Gouda kozia i gouda kozia z czarnuszką 120zł do 150zł/kg w zależności od stopnia dojrzewania.

Gouda kozia do 3 miesięcy dojrzewania 120zł/kg

Gouda kozia od 4 do 6 miesięcy dojrzewania 140 zł/kg( proszę pytać o dostępność)

Gouda kozia 7-9 miesięcy dojrzewania 150zł/kg( proszę pytać o dostępnożć)

 

Rudy kozak ser powstający według własnej receptury od 140zł/kg do 180 zł w zależności od stopnia dojrzewania

Rudy kozak do 3 miesięcy dojrzewania 140zł/kg (proszę pytać o dostępność)

Rudy kozak 4 do 6 miesięcy dojrzewania 160 zł/kg (proszę pytać o dostępność)

Rudy kozak 6 do 9 miesięcy dojrzewania 180zł/kg ( proszę pytać o dostępność)

Sery owcze:

Gouda owcza zdobywca pierwszego miejsca i Grand Prix w 2020 roku na ogólnopolskim festiwalu serowarskim 160zł/kg-200 zł/kg w zależności od stopnia dojrzewania
Gouda owcza do 4 miesięcy dojrzewania 160zł/kg

Gouda owcza 5-7 miesięcy 180zł/kg ( proszę pytać o dostępność)

Gouda owcza 7 do 11 miesięcy dojrzewania 200 zł/kg ( proszę pytać o dostępność)

 

 

Solankowy owczy w typie fety dojrzewany 2-3 miesięcy w solance 120zł/kg

Grillowy w typie halloumi 120zł/kg zdobywca pierwszego miejsca w 2019 roku

Zwędzony owczy
świeży ser wędzony naturalnym czereśniowym drewnem 120zł/kg

Łąkowy owczy nasz dwukrotny medalista, zdobywca pierwszego miejsca w 2021 i 2022 roku na ogólnopolskim festiwalu serowarskim 180zł-270zł/kg w zależności od stopnia dojrzewania.

Łąkowy owczy do 4 miesięcy 180zł/kg

Łąkowy owczy 5-7 miesięcy dojrzewania 220zł/kg (proszę pytać o dostępność)

Łąkowy owczy roczny 270zł/kg (proszę pytać o dostępność)
Twaróg owczy 90zł/kg

Jogurt owczy 10zł/200ml

Zdobywca pierwszej nagrody na festiwalu serowarskim w 2019 roku, idealnie kremowy, o gęstej konsystencji.

Idealny w naturalnej odsłonie, z owocami oraz jako baza do sosu czosnkowego.

 

Twaróg owczy 90 zł/kg

 

 Sery twarde wykrajamy od 20 dag (plus minus, są to sery w dużych kręgach i nie zawsze uda się wykroić równo 20 dag, natomiast każdy kawałek sera jest ważony i na podstawie wagi wyceniany).

Wszystkie produkty są wyrabiane z jednego rodzaju mleka i nie ma w nich domieszek innych mlek.

Na terenie Wrocławia dowozimy od 100 zł do domów/pracy.

 

Nabiał kozi:

Gouda kozia (czysta lub z dodatkiem czarnuszki) – wyjątkowy aromat bierze się z najlepszego surowca i długiego dojrzewania.

Rudy Kozak – ser kozi długo dojrzewający, prowadzony na „maź”, czyli nacierany roztworem bakterii, które nadają pomarańczową barwę, zdecydowany smak i aromat.

 

Nabiał owczy:

Jogurt owczy – najlepszy z jogurtów, gęsty, śmietankowy w smaku, idealne do podania z owocami, jak i do zagęszczenia zup, czy sosów. Dwukrotny zdobywca pierwszego miejsca na święcie sera w kategorii świeże produkty z mleka.

Twaróg owczy – pyszny, smarowny w konsystencji, odpowiednik koziego twarogu w sezonie.

Gouda owcza – mocno dojrzały ser, o głębokim, lekko słodkawym smaku, zjednujący sobie wielu amatorów. Zdobywca pierwszego miejsca na Wielkim SERwowaniu we Wrocławiu oraz zdobywca GRAND PRIX 2020 (uznany za najlepszy ser dojrzewający na festiwalu Wielkie SERwowanie – coroczne wielkie święto sera).

Owczy Łąkowy – ser owczy prowadzony na „maź” mający bardzo charakterystyczny aromat spowodowany pracą odpowiednich bakterii.

Grillowy owczy – ser z masy parzonej, który pełnię smaku otwiera po podaniu go na ciepło, podsmażaniu, zapieczeniu, grillowani. Dwukrotnie nagrodzony pierwszym miejscem w 2019 r.

Zwędzony owczy – ser owczy z masy parzonej, wędzony zrębkami drzew owocowych (jabłoń i śliwa).

Ser owczy solankowy w typie fety – ser nasz dojrzewa 3 miesiące w solance, idealny jako dodatek do sałatek.

 

Sery dojrzewające

Ogromną zaletą naszych serów jest możliwość spożywania ich zarówno ze względów walorów smakowych oraz jest to alternatywa dla osób uczulonych na białka mleka krowiego. To właśnie brak kazeiny w przypadku mleka koziego pozwala spożywać nasze wyroby konsumentom, którzy posiadają alergię na produkty krowie. Ważnym aspektem jest też kwestia zawartości laktozy w serach, prawidłowo wykonane sery i dojrzewające minimum 6 tygodni nie zawierają w sobie cukru mlecznego, gdyż został on przefermentowany do kwasu mlekowego. Dzięki temu sery dojrzewające mogą być spożywane przez osoby posiadające nietolerancję laktozy.

Dlaczego warto jeść sery dojrzewające?

Dojrzewanie sera jest procesem przebiegają bardzo powoli, im dłużej trwa tym więcej korzyści dla naszego organizmu W serach dojrzewających 3 miesiące następuje rozpad komórek bakterii kwasu mlekowego, a uwalniające się enzymy zapoczątkowują szereg przemian biochemicznych, dzięki którym białka i tłuszcze są rozkładane na prostsze związki. Innymi słowy im ser dłużej dojrzewa tym łatwiej nasze organizmy w konsekwencji go trawią, a także więcej z niego przyswajamy.

Wszystkie sery wyrabiamy z pełnotłustego mleka, co jest warunkiem wyrafinowanego smaku. Nie należy się jednak bać tego tłuszczu, w mleku zwierząt, które się wypasają występuje większa zawartość kwasów omega 3 w tym kwasu linolenowego, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zapobiegają nowotworom i poprawiają pamięć. Według badań stosunek między zawartością kwasów omega 3 między mlekiem od zwierząt wypasanych i niewypasanych ma się jak 3-5 do 1. W mleku łąkowym występuje 3-5 razy więcej kwasów nienasyconych, które wpływają w bardzo korzystny sposób na nasze organizmy, między innymi zapobiegają miażdżycy, czy demencji.