Sery Kozie i Sery Owcze Opole

Zamówienia lokalne na terenie Opola i woj opolskiego realizowane są wysyłkowo. Abyśmy dostarczyli Państwu nasze sery wystarczy do czwartku do godz. 12:00 złożyć zamówienie pod numerem 516 174 160.

Dostawa

Opole i cały region woj. opolskiego

Telefon

516 174 160

Email

sernicadol@gmail.com

Wypieki z serem

Jak upiec chleb cebulowy z serem kozim?

Chleb cebulowy jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni bawarskiej. To chleb, którego jednym z głównych składników jest podsmażane na masełku cebula. Przygotowuje się go w bardzo prosty sposób, poniżej można znaleźć przepis.

Składniki:

Do przygotowania jednego bochenka chleba cebulowego niezbędne są następujące produkty: mąka pszenna (około 700g), 20 g drożdży, letnia woda (około 450 ml), cebula (300 g), 3 łyżki masła, po łyżce soli i cukru, 20dg sera koziego lub owczego.

Na początek należy obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Tak przygotowane warzywo podsmażyć na maśle, aż uzyska piękny, złocisty kolor. Następnie odstawić do ostygnięcia. Czekając aż cebula ostygnie, można zająć się ciastem. Do dużej miski należy wsypać mąkę, a następnie wlać letnią wodę, wrzucić drożdże,cukier i roztopiony ser – całość dobrze wymieszać (poczekać aż rozpuszczą się drożdże). Do tak przygotowanego ciasta należy dodać podsmażoną cebulkę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (dobrze jest przykryć je bawełnianą ściereczką). Wyrośnięte ciasto należy podzielić na dwie części, z których można uformować chlebki, a następnie ułożyć je na blasze i naciąć nożem. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 10 minut, a następnie w temp. 180 stopni przez 20 min.

Formularz

Godziny otwarcia sklepu farmerskiego:

 

Piątek: 16:00-19:00

Sobota: 12:00-18:00